לכבוד הפרידה שלנו לשנה הקרובה מריק ומורטי, להלן כמה שאלות ומחשבות שהעונה האחרונה העלתה, בין אם בעקיפין או בצורה ישירה. בין אם שאלות רציניות ופילוסופיות או שטותיות וחסרות חשיבות – להלן 10 שאלות (בערך) על 10 הפרקים של העונה האחרונה. השאלות עוסקות בפרקים עצמם ופחות בדברים כמו "מה הפרק האהוב/שנוא עליכם?" או "מי הדמות האהובה/שנואה עליכם?" או "האם העונה השנייה טובה יותר מהראשונה?", אבל גם אלה שאלות שאפשרי בהחלט לדבר עליהן בתגובות לאחר מכן.
1. מה זה זמן בכלל? (2.01: ריקל בזמן)
ריק ומורטי היא אומנם סדרת מד"ב, והיא מציגה קונספטים מדעיים משובחים לרוב – אבל בניגוד ל"פיוצ'רמה" היא לא נכתבת בידי דוקטורים למיניהם במדעי הטבע אלא על ידי כותבי קומדיה. זה עובד לטובה, מכיוון שההומור החנוני שלה הופך למתוחכם יותר ונגיש יותר בו זמנית, ובנוסף מדי פעם משאיר מקום עניו לכך שמדי פעם אין להם מושג מה הם רוצים. בפרק הפתיחה, למשל, השאלות מה הוא זמן, איך הוא עובד והאם העתיד קבוע מראש, אפילו לא נשקלות בצורה עמוקה כמו בכל סרטי החזרה בזמן. אפילו אין איזה "טיימי-ויימי" לרפואה, רק עלילה שמתקדמת עם התעלמות מוחלטת ושאלות גדולות על כיצד ממד הזמן (אם הוא ממד בכלל) עובד ביקום הזה, והאם העובדה שיש הרבה יקומים אומרת שהזמן עובד שונה בכל אחד מהם ועוד כל כך הרבה שאלות כבדות.
בנוסף: מה זה כלא-זמן, איך מגיעים אליו, ולמה קוראים לאקדח של שוטר הזמן סטיב? ומה, בעצם, עשו ריק,מורטי וסאמר כל כך הרבה זמן בהקפאת זמן? ואיזו מין חנות גלידה מסורה עד כדי כך למטרה שלה?
2. מהו "הדבר הנכון"? (2.02: מורטידף חצות)
אחת השאלות המנחות שסובבות את מורטי וריק הוא "מהו הדבר הנכון לעשות". האם נכון יותר לשבת בצד, ליהנות ולתת לדברים לעשות מה שהם אמורים לעשות (ריק) או שחשוב להתערב ולמנוע, כמה שאפשר, רצח (מורטי). הסדרה בגדול מצדדת עם ריק – כמעט בכל פעם שמורטי מנסה לעשות משהו, נגרם משהו רע כתוצאה מכך. קל לראות כיצד התפיסה הזאת, שלכאורה מנוגדת לתפיסות ההומניטריות של ימינו, אפשרית; ובייחוד בארה"ב – אחרי שרוב הניסיונות שלהם במדיניות חוץ להפיל משטרים אפלים התפוצצו להם בפנים. ובכל זאת, קשה להסכים עם התפיסה הזאת לחלוטין. אני מניח שניסוח מחודד שלה הוא משהו כמו, "אל תתערב אלא אם כן אתה בטוח לחלוטין שזה הדבר הנכון אחרי שחקרת את הנושא, אל תלך אחרי תחושת הבטן שלך (או תחושות אחרות, כמו ב'תראו מי מטהר עכשיו') על עיוור כי יכול להיות שאתה טועה לחלוטין".
שאלות נוספות: אם הג'ריבורי נמצא רק בכוכב מרוחק ולא ביקום אחר, מאיפה מגיעים כל שאר הג'רים? ואם אנחנו מניחים שהוא פשוט ממוקם ביקום הזה – אז מכיוון שהריק של היקום הזה לא ברא אותו, למה דווקא היקום הזה?
3. האם רצון חופשי זה טוב והאם דיקטטורה זה כל כך נוראי? (2.03: טמיעה אוטו-אירוטית)
רצון חופשי זה דבר נהדר. כלומר, אה, אם אתם מאמינים שהוא קיים. אבל בגדול, בהנחה שיש רצון חופשי אז הוא נהדר וכדאי לכולנו לבטא אותו כמה שיותר – דמוקרטיה זה טוב, דיקטטורה זה רע. חופש זה נהדר, היידה חופש. כל אלה מסרים שהחברה שלנו מפמפמת לנו ואנחנו נוטים להסכים להם בלי הרבה מחשבה. וריק ומורטי שואלים, לשנייה: מה בעצם כל כך טוב בחופש? אנשים הם נוראיים בכלליות, אז מה הבעיה שישות תבונית וטובה ואצילית תשלוט עליהם? קצת קשה להתמודד עם הטענה הזאת, בייחוד בקיצון שכזה, אבל זה כן מזכיר שדיקטטורה, כאשר מבוצעת היטב, לא חייבת להיות נוראית ואף עלולה למנוע יותר הרג מאשר דמוקרטיה וחופש מחשבה.
4. האם כאב היא אמת המידה שלנו למה אמיתי? (2.04: זיכרון גורלריק)
"זיכרון גורלריק" (הפרק הכי טוב של העונה, אגב) מתעסק בצורה מודעת מאוד בזכרונות מתעתעים ובשאלה "איך אפשר לדעת אם אתה קיים?". התשובה שהוא נותן היא חדה: "אם משהו מכאיב לך, כנראה שהוא קיים". התפיסה הקודרת הזאת היא פסימית לכאורה אבל גם מתאימה לחלוטין למציאות של ימינו – אם משהו עושה לך רק טוב כדאי להיזהר ממנו ולהרים גבה. כמובן שזאת רק השקפת עולם שאני חולק, אבל יש משהו יפה בקבלה שבמציאות אין שום דבר מושלם ושאם מישהו תמיד רק כיפי ומצחיק איתך, כנראה שהוא משקר לך.
5. האם תוכניות ריאליטי רוצחות את האמנות והאם אנחנו הופכים אותם לאלים? (2.05: תהיה שוויפטי)
"תהיה שוויפטי" (הפרק הכי גרוע של העונה, מבנית) מציג פארודיה מאוד שטחית על תוכניות הריאליטי למראית עין. במקום תחרות ארצית תחרות בין-גלקטית, ובמקום שופטים רגילים יש ראשים מרחפים שיכולים להשמיד את הכוכב שלך. הפרק לא רומז על שום סאטירה או עומק גדול יותר, אבל בצורה עקיפה הוא כן מעלה שתי שאלות מעניינות שאנשים אחרים שאלו כבר קודם: האם, כפי שאחד הכוכבים מצהיר, תוכניות הריאליטי (ובעצם כל תחרות שהיא בין אמנות) הורגות אותה לאט לאט, או האם הרצון לנצח (או לשרוד) דווקא יכול להגביר אותה?
בעולם של "ריק ומורטי" לאמנות עצמה אין חשיבות ממילא, ועל כל נושא הריאליטי היו לנו כבר שנים להתדיין, אבל אז "ריק ומורטי" מעלה רמה ושואלת בצורה עקיפה – האם הפכנו את התוכניות האלו לאלוהים שלנו? וזאת שאלה ממש חשובה, בטח בארצנו הקטנה שמורכבת פחות-או-יותר מתוכניות ריאליטי ולקינוח קצת חדשות. לא נראה שהפרק רומז למטאפורה הזאת בגלוי (הדתיים הסוגדים לא מודעים לכך שזאת תוכנית ריאליטי ולכן לכאורה אין קשר בין השניים) אך כאשר עושים את החיבור יש כאן אנלוגיה חדה מאוד. כמו בתוכניות ריאליטי אנחנו "מוציאים להורג" אנשים שאנחנו תופסים מתנהגים בהתנהגות בזויה, בין גדול ובין קטן, הילדים אוהבים את זה ולומדים על פי זה אמות מוסר מסוימות ו… אה… תפוחי אדמה הם חלק גדול מהעניין? טוב, אולי זו לא אנלוגיה מושלמת.
עוד שאלות שנובעות מהפרק: האם זאת הורות נכונה לסרב לכת שמלמדת את הילד התנהגות נכונה (על פי הפרק לא. אבל הוא מציג מקרה קיצון)? מה הגבול שאנחנו מותחים לעצמנו בנושא הזה?
6. האם כל היצורים נבראים בצלם בוראם? (2.06: הריקים נפלו על הראש)
"ריק ומורטי" היא במקרה הטוב סדרה אגנוסטית. למרות הופעה של השטן, ריק מכחיש את קיומו של אלוהים וגם הסדרה לא נראית שבטוחה לגבי קיומו. ולמרות כמה הערות אגב פה ושם לגבי הדת, ריק ומורטי נמנעת מאמירה דתית עניינית. ובכל זאת, הפרק על המצבר של ריק מעניין במיוחד דווקא בנושא הזה. הקונספט פשוט: ריק יוצר עולם כדי ליצור אנרגיה, ובתוך העולם ישנו מתחרה שעושה בדיוק את מה שריק עשה: ליצור עולם כדי ליצור אנרגיה. אם הייתי צריך להצביע על מקום שבו "נעשה אותם בצלמנו" קיבל את הפירוש הכי מילולי, הוא נמצא פה – עולם שנברא על מנת לספק חשמל, סופו לברוא עוד עולם קטן יותר שיספק חשמל וכן הלאה. כמובן שהסדרה לא מכירה בקיומו של אלוקים, אבל היא כן אומרת (בערך) שאם ישנו אלוקים הוא כנראה דומה לנו בהרבה ממה שניתן לחשוב.
7. עד כמה שונה האמנות של האדם מהאדם עצמו? (2.07: צרות גדולות בסאנצ'ז הקטן)
הרגעים המצחיקים ביותר של הפרק הזה (שלא קשורים לבת' וג'רי) הם יצירות האמנות שריק משאיר בכל מקום המבקשות שיבואו לחלץ אותו, בעוד שריק הקטן עצמו מכחיש אותן ואומר שהן סתם ביטוי אמנותי. נשאלת השאלה, מהו עומק הפער בין היצירה של האדם להתנהגות שלו והאם הוא אמיתי? רוב במאי האימה, למשל, הם בחורים שלווים ונחמדים (חלקם אף קנדים!) אך האם זו רק מראית עין לביטוי של זוועות שמתרחשות במוחם? הפרק, כאמצעי עלילתי, עונה שכן – אך אני אישית כן מאמין באפשרות ניתוק של יצירה ויוצר.
עוד שאלות: האם ערפדים הם חלק מהיקום החדש אליו ריק ומורטי עברו, או האם הם נמצאים בכל היקומים? תקציר הפרקים הקודמים: ריק ומורטי לא נמצאים ביקום שלהם. תקציר הפרק הזה: ערפדים קיימים. ריק מתייחס לנקודה הזאת בכזאת אדישות שמחייבת את השאלה האם ערפדים קיימים בכל המציאויות או שפשוט ריק מספיק זמן ביקום הזה בשביל להבין שפה אכן יש ערפדים?
8. מתי נקבל כבר פרק מלא ומספק על בת' (ללא ג'רי)? (2.08: לווין בין-יקומי 2 – התגרות בגורל)
אוקיי, זו לא ממש בעיה שנובעת רק מהפרק הזה, אבל אחרי שתי עונות הגיע הזמן לדבר על בת' בצורה עמוקה, בניגוד ליחס שהסדרה נותן לה. אחרי שתי עונות, אני לא יודע יותר על בת' מכפי שידעתי אחרי העונה הראשונה: היא ממורמרת מהנישואין שלה, היא פוחדת שאביה יעזוב בשנית. הדבר היחידי שנוסף הוא ההיבט האלכוהוליסטי שלה. אבל הבעיה הגדולה של בת' היא שאנחנו רואים אותה אך ורק באינטרקציה אחת – עם ג'רי. כמעט כל הדמויות קיבלו הזדמנויות לדבר אחת עם השנייה, ובת' נשארת תמיד בעלילות משנה עם ג'רי – דבר שחונק אותה כדמות ולא נותן לה מקום לנשום, וחבל. שרה צ'וק עושה עבודה נפלאה ורק מחכה לאיזה פרק שישלח אותה עם ריק, או יחקור בצורה יותר מלאה את מערכת היחסים שלה עם ילדיה.
שאלות נוספות: האם מה שהופך אותנו לאנושיים הוא אובססיית הפין שלנו? ורנר הרצוג (בהופעת האורח הטובה ביותר של העונה, הקבורה בתוך הפרק הכי פחות מצחיק) מסביר את העומק של האובססיה של בני אדם לאיבר המין הגברי. הדבר הזה, לכאורה, מבדיל אותנו משאר החייזרים אשר לא קשורים מאוד לאיבריהם. האם בכך אנו מופרדים משאר המינים? האם האובססיה הבולבולית שלנו היא מה שהוביל אותנו עד הלום?
9. האם הטיהור יכול לעבוד? (2.09: תראו מי שמטהר)
הפרק של "ריק ומורטי" על הטיהור לקח את המעשה כמעין מובן מאליו, ולא התייחס לעובדה שהוא קונספט ממש פאקינג מגוחך. כלומר, זה כנראה מושפע מחיי צמוד לקרימינולוגית שחוקרת את כל הנושאים האלה, אבל המחשבה שאם ניתן לאנשים כמה שעות לפשע אז הם לא יעשו אותו אחר כך היא מטורפת ומטומטמת… אבל מה אם היא יכלה לעבוד? ובאילו תנאים? כמובן שבאינספור היקומים והעולמות אצל "ריק ומורטי" ישנם כמה שאצלם זה מצליח, אבל למה שם זה מצליח? מה יהפוך כוכב אחד למקום טוב שבו יבוצע הטיהור וכוכב אחר לכזה שהוא לא יצליח בו?
עוד שאלות: באיזו עבודה מרוויחה עובדת סאמר בדיוק?
10. מה מכאן הלאה? (2.10: לסקוונצ'ר חתונה)
האם אנחנו הולכים לעונה שמפרידה בין הרפתקאות ריק בכלא לאלה של מורטי בכדור הארץ החדש? האם ג'רי הולך לפרוח באמת בסביבה החדשה שנוצרה? האם ריק הולך לצאת מהכלא? האם נחזור במהרה לסטטוס קוו של שתי העונות הראשונות? האם מעכשיו הכל יהיה רצף עלילתי? ועוד כמה זמן הסדרה הזה תצליח לשמור על כזאת איכות? טוב, זאת הייתה יותר משאלה אחת, אני מודה. החשש הגדול ביותר הוא שבעצם, למרות הכל, שום דבר לא ישתנה ואז.. טוב, אז אני מקווה שיש להם תוכנית טובה ואחלה עשרה פרקים בקנה.
עוד שאלות: כמה זמן טאמי היא סוכנת סמויה? כי וואו, זה אחד ממבצעי העוקץ המתוחכמים ביותר שראיתי. והאם נגלה עוד על ההרפתקאות של ריק הצעיר? אישית אני מקווה שלא. פריקוולים ופלאשבקים פשוט לא מעניינים אותי.