מקצת התוכניות בטלוויזיה הערב ומחר.
בערוץ 2 ב-21:00, ליגת טרזין.
סרט המספר על ליגת הכדורגל הייחודית שהתקיימה בזמן השואה בגטו טרזינשטאט, והשימוש בה לתעמולה נאצית שנועדה לשכנע את העולם בדבר אי נכונות הטענות על השמדת יהודים. הליגה פעלה בשנים 1942-45,ליגה חובבנית, מאולתרת, עם שחקנים לא מאומנים ושבוודאי לא ניזונים כמו שצריך, אבל עם קהל משולהב וצמא לכדורגל, לתרבות שבו, ובעיקר לניתוק ולהסחת הדעת שבו מחיי היומיום הקשים ומהאיום המתמיד להישלח אל מותך. הסרט דן גם באנטישמיות בכדורגל האירופאי בשנות ה-2000.
בערוץ ההיסטוריה ב-21:20, אפוקליפסה: היטלר.
סרט תעודה מרתק בן שני חלקים, על סיפור עלייתו הדרמטית של אדולף היטלר לצמרת השלטון בגרמניה, מהיוצרים שאחראים לסדרה המונומנטלית ועטורת השבחים "אפוקליפסה: מלחמת העולם השנייה". הסרט מתאר את סיפור עלייתו של אדולף היטלר לצמרת השלטון בגרמניה, החל מימיו כחייל פשוט במלחמת העולם הראשונה, דרך ימיו סטודנט כושל לאמנות ופעיל ימין קיצוני בשנים שלאחריה, מינויו מטעם המפלגה הנאצית ע"פ כללי המשחק הדמוקרטי לקנצלר גרמניה ב-1933, ועד הפיכתו ל"פיהרר", מנהיג הרייך השלישי, שגרם לפרוץ מלחמת העולם השניה. יוצרי התעודה עושים שימוש חסר תקדים בחומרים ארכיוניים נדירים שעברו המרה לצבע, כדי להגיש לצופים מסמך ויזואלי עוצר נשימה, המגולל את סיפור הטיפוס המטאורי של היטלר לצמרת ומנסה לעלות על השאלות הבאות: כיצד הצליח אמן כושל שנולד בכלל באוסטריה, להשתלט על פסגת השלטון בגרמניה? כיצד הצליחה המפלגה הנאצית, על אידיאולוגיית השנאה וחוסר הסובלנות שטמועה בה, לצבור כוח כה רב, תחת הנהגתו של אדם בודד?
בערוץ 10 ב-21:25, צייד הנאצים האחרון.
ד"ר אפרים זורוף, אחרון ציידי הנאצים, יוצא למסע צייד נגד השעון של פושעי מלחמה נאצים אשר עדיין מסתתרים ברחבי העולם, ומנסה להביאם למיצוי עונשם "למען הקרבנות".
בערוץ 1 ב-21:30, שתיקת הארכיון.
לראשונה בערוץ פתוח: סרטה המדובר של יעל חרסונסקי המתאר את חיי היהודים בגטו וארשה כפי שהנאצים "תיעדו" אותם, באמצעות קטעי ארכיון נדירים.
בערוץ 1 ב-23:00, דראנסי 1941-1944.
העיר דראנסי, הממוקמת מצפון לפריז, לנצח תישאר סמל לגירוש יהודי צרפת. מחנה הריכוז דראנסי שהוקם בעיר עדיין מעורר זיכרונות מטרידים ביותר. בין 1942 ל-1944 עברו רוב רובם של 76,000 היהודים שגורשו מצרפת דרך מחנה דראנסי. קצתם שהו שם יומיים בלבד בטרם נשלחו ברכבות אל מותם, אך רובם נשארו במחנה למשך שבועות ואף חודשים. בסופו של דבר כולם גורשו למחנות השונים בפולין ונרצחו שם. עד היום היה ידוע מעט מאוד על תולדות המחנה, אך הסרט חושף לפנינו מידע חדש ומרתק: כיצד היה מקום מודרני ומתקדם כל כך למחנה ריכוז ליהודי צרפת? מה היו תנאי חייהם של האסירים? כיצד נחלקו תחומי האחריות בין הצרפתים לבין הנאצים? לקראת פתיחתו של מרכז הנצחה בדראנסי ובעזרת מחקר מעמיק, הסרט עונה על שאלות אלה ונוספות. הסרט, המחובר מאוד להווה, פונה גם לדור הצעיר ומציג עדויות ממקורות ראשוניים וחומר ארכיוני שלא נראה מעולם כגון יומנים, ציורים והתכתבויות סודיות. בעזרתם של היסטוריונים אחדים, הסרט מאפשר לצופה להתעמת עם הזיכרון הקולקטיבי והטראגי כדי לנסות ולהבין, עד כמה שאפשר, את דרך פעולתה של שנאה מאורגנת.
בכבלים,
בערוץ 8 ב-16:30, טרבלינקה: העדות האחרונה.
מחנה ההשמדה בטרבלינקה נוצר על ידי הנאצים לחסל את האוכלוסייה היהודית בפולין הכבושה. במשך תקופה של פחות משנתיים רצחו הנאצים כ-900,000 נשים, גברים וילדים יהודים במחנה הקטן הזה, החבוי עמוק בלב יער. הסרט מביא את עדותם של שניים מהמעטים שהצליחו לברוח מהמחנה ולשרוד כנגד כל הסיכויים. באוגוסט 1943, כמה מאות יהודים שנכלאו במחנה טרבלינקה הצליחו לברוח מרצח ההמונים שהתרחש במחנה ולשרוד, כיום רק שניים מהם נשארו בחיים: שמואל וילנברג וקלמן טייגמן. הסרט חושף את עדויותיהם החזקות ושופך אור חדש וחזק על הנעשה בטרבלינקה, ומתעד את ההיסטוריה המדהימה שלהם לאחר שהצליחו להימלט מהזוועות והמשיכו לנהל חיים יוצאי דופן; ילנברג הפך לגיבור של מרד גטו ורשה ב-1944, בעוד שטייגמן היה עד במשפטו של אדולף אייכמן, אחד האחראים העיקריים לשיטת הפתרון הסופי.
בערוץ 8 ב-17:30, היטלר – מנהיג אל עבר התהום.
אדולף היטלר היה ללא ספק מנהיג יוצא הדופן. אף מנהיג אחר לא שינה את מדינתו בצורה כל כך דרמטית והשאיר אחריו שובל ענק של חורבות כמוהו. הסדרה הזו של ה-BBC בודקת איך ולמה הצליח לסחוף אחריו כל כך הרבה אנשים. הסדרה בוחנת את ההחלטות המרכזיות של היטלר במהלך מלחמת העולם השנייה, ומנסה לברר מדוע החליטו אחרים לעמוד מאחוריו ולעזור לו להשיג את מטרותיו הנבזיות, להבין את הדרך בה היטלר הקצין אמונות שהיו קיימות אצל העם הגרמני וכיצד מנהיגותו הייתה כל כך משכנעת. ההיסטוריון עטור הפרסים לורנס ריס מונה את הסיבות שמשכו את ההמונים לדרכו של היטלר. באמצעות יומנים, קטעי ארכיון מיוחדים וראיונות עם נאצים לשעבר שעבדו בשירותו של היטלר (חלקם עבדו איתו באופן אישי), בוחנת הסדרה השאפתנית הזו את יחסיו של היטלר עם האנשים שהנהיג, ואת האופן שבו ביסס את מנהיגותו בעם הגרמני. כיצד הצליח אדם כמו היטלר להשתלט על אומה של אנשים ולשנות את העולם באמצעות מלחמה וסבל? שלושת הפרקים ישודרו ברצף.
בלוויין,
בכן תעו ב-21:00, שישה מיליון ואחד.
התחרות הרשמית – פסטיבל IDFA, פסטיבל חיפה. היומן הסודי של יוסף פישר, שתיאר את הישרדותו במחנות הנאצים, התגלה רק לאחר מותו. ילדיו סרבו להתמודד עם הקריאה הכואבת, למעט דוד, במאי הסרט, שראה ביומן את שליחות חייו להוביל את אחיו למנהרות הכפייה בהרי אוסטריה, ולחוות ביחד את כוח הרצון הבלתי נתפס של אביהם, לאחוז בחיים בכל מחיר. פישר הבין שזו גם הזדמנות לפרק את מערכות היחסים הטעונות בין האחים וללכד מחדש את המשפחה. אין זה עוד מסע שורשים בעקבות השואה. שמונה ק"מ במעבה האדמה החשוכה, בלב האופל של מה שהיה מחנה כפייה המוני, לאור פנסי-כיס, האחים פישר מחפשים משמעות להיסטוריה המשפחתית והאישית כאחת. ככל שמקורות הכאב נחשפים, האחים מוצאים את עצמם בוכים וצוחקים, בסצנות מרירות-מתוקות, המעניקות ליצירה האישית אינטימיות נדירה. תסריט ובימוי: דוד פישר.
בכן 2 ב-22:00, זכרונות מאנה פרנק.
בכורה. גרסה חדשה לאחד מהסיפורים המזוהים ביותר עם שואת העם היהודי, הפעם מנקודת ראותה של חברתה הטובה של אנה פרנק. אנה פרנק והנלי (חנה) היו חברות טובות מאוד שהיו רגילות לעשות הכל יחד. עם עליית היטלר לשלטון משפחותיהן ברחו מגרמניה וחברותן הקרובה נקטעת. משפחתה של אנה עוברת לאמסטרדם ולימים מוצאת מקום מחבוא שלאחר זמן מה מתגלה, ואנה ורוב בני משפחתה לא מצליחים לשרוד את המלחמה. עם תום מלחמת העולם השנייה מחליט אוטו פרנק, אביה של אנה שהצליח לשרוד, ללכת ולבקר את הנלי בבית החולים, והופך לאביה המאמץ. השניים עולים לישראל במטרה להתחיל בחיים חדשים.
בכן תעו ב-22:30, ספוּרים.
סרט הביכורים הטוב ביותר – פרסי הקולנוע הדוקומנטרי 2012. התחרות הרשמית – פסטיבל ירושלים 2012. מספרם האישי של אסירי אושוויץ – בין אם יהודים ובין אם לאו – קועקע, תחילה על החזה ומאוחר יותר על אמת הזרוע השמאלית. ההערכה היא כי קועקעו מספריהם של כ-400,000 מאסירי אושוויץ ותת-מחנותיו, מהם נותרו כיום בעולם אלפים בודדים. הסרט "ספורים" הוא חוויה רגשית וויזואלית מטלטלת, שמביאה מגוון עדויות של ניצולי שואה שידיהם קועקעו, מתעדת את המעמד בו קיבלו הניצולים את המספר ואת רצף האירועים והחוויות בכניסה למחנה ההשמדה הנורא. הגיבור הוא למעשה הקעקוע של המספר, מהותו והתגלגלותו לאורך השנים – מ-1940 ועד היום. צלקות אלו, אחידות ואנונימיות ככל שיהיו פיזית, מתגלות כשונות, מגוונות ומלאות חיים. בימוי: אוריאל סיני ודנה דורון.
בכן 3 ב-22:00, באפילה.
בכורה. סרטה של אניישקה הולנד (במאית קבועה של דיוויד סיימון), שהיה מועמד לפרס הסרט הזר הטוב ביותר באוסקר 2012 וכיכב בפסטיבלי קולנוע רבים בעולם, בהם טורונטו, טלוריד, סטוקהולם, הונג קונג ועוד. סיפורם האמיתי של קבוצת יהודים פולנים מגטו לבוב. כאשר הנאצים מתחילים לפנות את הגטו למחנות ריכוז, עובד ביוב פולני, שהוא גם גנב חובב, רואה הזדמנות לעשות עוד קצת כסף ממצוקתם של תושבי הגטו ומסייע להם להסתתר בתעלות הביוב. במהלך החודשים שעוברים באפילת הביוב, כאשר הרעב והתנאים הקשים מתגברים והלחץ להסגיר את כל היהודים המסתתרים הולך וגובר, מתגלה איש הביוב הפולני בטבעו האמיתי, הרחום והחנון, ובאמצעות עזרתו הבלתי נגמרת, קבוצה זו יכולה לספר את סיפור חייה גם בימינו.
יום שני
בערוץ 1 ב-19:00, ממזרים חסרי כבוד: גרסת המציאות.
הסיפור האמיתי והלא יאומן שנתן השראה לסרטו של קוונטין טרנטינו על לוחמים יהודים-אמריקאים, פליטים מגרמניה הנאצית, שחוזרים לאירופה כדי לנקום באחד המבצעים הנועזים של מלחמת העולם השנייה. הסרט מביא את סיפורם של שני לוחמים יהודים-אמריקאים שברחו מאירופה לארה"ב, התגייסו ליחידה מיוחדת בצבא האמריקני ונשלחו למבצע נועז מעבר לקווי האויב בלב האלפים האוסטרים. בהיותו נער צעיר בהולנד, נשלח האנס ויינברג לאמריקה כדי להימלט מהכיבוש הנאצי. פרד מאייר ומשפחתו נמלטו מגרמניה בחסות המלחמה. האנס ופרד התגייסו ליחידה מיוחדת של המשרד לשירותים אסטרטגיים של הממשל האמריקני. במהלך הטירונות הצטלבו דרכיהם והם נהיו חברים טובים תוך כדי פיתוח מיומנויות גרילה. מאייר מספר בסרט: "השקענו בזה את הלב שלנו. אמרו לנו שאין סיכוי גבוה לשרוד בחיים בפעולות האלה, אבל אף אחד מאיתנו לא פרש". האנס ויינברג ופרד מאייר שובצו במבצע מיוחד, בו הם אמורים לאסוף מודיעין מעבר לקווי האויב באחד המעוזים המבוצרים והבלתי חדירים של הנאצים בטירול שבאלפים האוסטרים. על מנת להצליח, היו זקוקים לאדם מבפנים: פראנץ וובר, שבוי מלחמה, קצין שערק מהוורמאכט, גוייס על ידם וסייע במשימתם. באמצעות עדויות מסמרות שיער ממקור ראשון של לוחמי היחידה המיוחדת, בשילוב שחזורים דרמטיים וחומרי ארכיון, נחשף אחד המבצעים הנועזים והמוצלחים של בעלות הברית במלחמת העולם השנייה.
בכבלים,
בערוץ 8 ב-18:10, רות קלוגר – נופי זכרון.
פסטיבל הסרטים הבינלאומיים, וינה 2012. זה דבר אחד לשרוד את השואה, אך דבר אחר לגמרי להתמודד עם ההשפעה ארוכת הטווח של החוויה הנוראית הזאת. הדיוקן הקולנועי הזה של רות קלוגר, חוקרת ספרות אמריקנית, עוסק בסוגיות אלה על ידי חזרה לביקור בארבעה מקומות משמעותיים בחייה: וינה, קליפורניה, גרמניה וישראל. רות חולקת בסרט את מחשבותיה על נושאים מאוד אישיים: ילדותה בווינה האנטי-יהודית, חייה בארצות הברית, חווית האימהות לשני בנים אמריקאים והתרבות של ההנצחה.
בערוץ 8 ב-20:00, מלון ארבע העונות.
זוכה פרס הדוקומנטרי הטוב ביותר, פסטיבל הסרטים היהודי במיאמי; הבחירה הרשמית – פסטיבל הסקטים הבינלאומי בהמפטונס; הבחירה הרשמית – פסטיבל "סילבדוקס"; הבחירה הרשמית – פסטיבל הסרטים הדוקומנטריים בוורשה. במשך 25 שנה, קבוצה של ניצולי שואה – כמעט כולם יהודים ילידי פולין – מעבירים יחד את הקיץ מדי שנה במושבה כפרית מבודדת בהרי הקטסקיל בניו יורק. הם באים בשביל משחקי הפוקר הסוערים, הריקודים וימי הקיץ הארוכים, אותם הם מבלים עם אנשים שמבינים את עברם ואת הכאבים בלתי הנתפסים שלהם. הסרט מתמקד בשנים-עשר ניצולי שואה במהלך קיץ 2006, שעלול להיות הקיץ האחרון שלהם יחד. ביניהם טוביאס ולולה, שנפגשו במחנה ריכוז נאצי, אך רק לאחרונה הפכו לנאהבים; גניה ואולגה, שתי נשים ששומרות על ידידות אמיצה בת 65 שנים; קרל, הנשיא של המושבה, שנאבק לשמור על רווחתם ולמלא אחר דרישותיהם של 100 תושבים תוך טיפול באשתו החולה והיימי, סגן הנשיא, משורר המושבה, בדחן אהוב ומיזנתרופ דיכאוני שמסרב לדבר על זכרונותיו מימי המלחמה. הסרט מציג מבט מזווית קצת שונה על השואה, באמצעות דיוקן מרומם נפש, מלא בתובנות ובהשראה של אנשים המאמצים את עברם האפל בפתיחות מרשימה, ולעתים גם בהומור שחור.