אחרון הלא צדיקים, לשכה 06, שם קוד רפיח, מרק עוף עם סכינים, המורה שהתנגדה להיטלר, בשם הגזע והמדע, היה שלום פטר שוורץ, ספורים, אין מקום על פני האדמה, בתוך הערפל, חנה ארנדט, לורה, הפסנתרן, רשימת שינדלר. למקרה שתהיתם, מפאת יום השואה לא ישודרו מד מן ומשחקי הכס במשבצת שלהם לפנות בוקר, אלא רק מחר במשבצות של הערב. בהורדות: אורפן בלאק, Britain's Got Talent, השדים של דה וינצ'י.
בערוץ 10 ב-21:00, רבקה ויוסף באו.
הדסה וצלילה באו יוצאות למסע מרגש ומטלטל בקראקוב בעקבות סיפור החיים המרתק והסודי של הוריהם, שהכירו והתחתנו במחנה הריכוז פלאשוב וחתונתם הונצחה בסרט רשימת שינדלר.
בערוץ 2 ב-21:15, לשכה 06.
סיפורה הדרמטי של "לשכה 06", קבוצת החוקרים המשטרתית שקובצה בשנת 1960 במטרה לחקור ולהכין את כתב התביעה נגד אדולף אייכמן. 1961, השנה בה הועמד אדולף אייכמן למשפט בישראל, נחשבת לשנת מפנה ביחס החברה הישראלית לשואה. שנה בה קיבלה השואה "פנים" והניצולים קיבלו במה לספר את הזוועות והשבר הגדול שעברו. מאחורי המשפט הדרמטי עמדו 14 חוקרי משטרה שכונסו יחדיו ב"לשכה 06", מנותקים ממשפחתם ומהעולם, תוך שהם שוהים כעשרה חודשים בכלא ביחד עם אייכמן, שוקדים על הכנת כתב התביעה של העם היהודי נגד רוצחיו. הסרט חושף לראשונה את סיפורם של החוקרים, על הקשיים, הווידויים, הגילויים והסערות הנפשיות שעברו, תוך ניסיונם לעכל את ממדי הזוועה ולחלץ מתוכה את "סיפור" השואה כפי שבמידה רבה מוכר לנו היום. נראה כי העוצמה הרגשית שחוו החוקרים נטבעה בנפשם לעד. הסרט, המשלב סצנות דוקומנטריות, חומרי ארכיון וסצנות שיחזור דרמטיות, מקרין ומברר סוגיות בעיצוב זיכרון השואה בחברה הישראלית בכלל, תוך התמקדות במספר חוקרים כאבנר לס, חוקרו האישי של אייכמן שעזב את הארץ תוך שהוא משיב לעצמו את אזרחותו הגרמנית, ומיקי גולדמן, חוקר השמדת יהדות פולין העוסק בהנחלת זיכרון השואה עד היום. בימוי והפקה: יואב הלוי.
בערוץ ההיסטוריה ב-21:20, הפסנתרן.
סרטו רב העצמה והמרגש של הבמאי רומן פולנסקי ובכיכובו של אדריאן ברודי, שזכה במרץ 2003 בשלושה פרסי האוסקר, בקטגוריות במאי, שחקן, ותסריט מעובד. הסרט מגולל את סיפור חייו של ולדיסלב שפילמן (ברודי), פסנתרן יהודי צעיר נודע בעיר ורשה ששרד את השואה בפולין בתנאים בלתי נסבלים. הוא מצליח להתחמק מלהישלח למחנות המוות ולאחר מכן מוצא את עצמו במאבק הישרדות מתמיד, חי בסתר בלב הגטו, שרוב תושביו נשלחו למחנות ההשמדה הנאציים, ואחר כך ב"צד הארי" של העיר כשהוא מחליף כל העת מקומות מחבוא (גם בזכות סיוע פולנים מעטים ויחידי סגולה, בניגוד לחלקים ניכרים מהאוכלוסייה המקומית שלא נקפה אצבע אל מול הזוועות שהתרחשו מולה). לקראת סיום המלחמה, בקיץ 1944, בזמן המרד הפולני, כשהמחתרת הפולנית החלה להתקומם בנשק מזוין כנגד הצבא הגרמני, הכוחות הגרמנים החלו לעבור מבית לבית כדי לתפוס את המורדים הפולנים, כשהם הורסים את רוב שטחה הבנוי של העיר. אז, נאלץ הפסנתרן היהודי לחפש מסתור כמו חיה במצוד ולעבור בין מבנה הרוס אחד למשנהו במטרה למצוא מחסה מן הגרמנים, ולסבול מרעב ומחלות. הוא הצליח לבסוף להסתתר בעליית גג (שאוכלסה על-ידי מפקדה של קצינים גרמנים, שם קיבל סיוע מקצין בשם וילם הוזנפלד, שחשיפת תפקידו בסרט סללה את דרכו לקבל תואר חסיד אומות עולם), עד שהצבא הרוסי נכנס ושיחרר את הניצולים מהכיבוש הגרמני.
בערוץ 1 ב-21:30, אחרון הלא צדיקים.
אני לא מבין, אין כאן מישהו שמתריע מראש על דברים מעניינים שמשודרים בטלוויזיה? כי מסתבר שחלקו הראשון של הסרט הזה שודר כבר ביום רביעי האחרון, וכעת משודר החלק השני. מנויי חם יוכלו לראות את הסרט במלואו מחר החל מהשעה 20:00 בערוץ 8. קלוד לנצמן, גדול המתעדים של השואה בקולנוע, מביא כאן מסמך מצמרר, מקיף ופרטני, נוקב ומעורר מחשבה בן שלוש וחצי שעות על גטו טרייזינשטאט. בשנת 1975 צילם לנצמן סדרת ראיונות עם בנימין מורמלשטיין שהיה אחרון ראשי מועצת זקני היהודים בגטו (אלטסטנראט) של מחנה הריכוז והמעבר טרייזנשטאט, והיחיד ששרד את השואה מבין כל ראשי מועצות היהודים. בתוקף תפקידו נאלץ מורמלשטיין לנהל מו"מ יומי עם אדולף אייכמן. הראיונות שניהל לנצמן עם מורמלשטיין לא נכללו בסרט "שואה". בשנת 2012 שב לנצמן לטרייזנשטאט, בו צילמו הנאצים ב 1944 סרט תעמולה שמטרתו הייתה להונות את העולם כולו לגבי המתרחש בגטאות. לנצמן הוציא את הראיון עם מורמלשטיין מן הארכיון הפרטי והקדיש סרט שלם לסוגייה המוסרית המעיקה. מתוך דבריו של מורמלשטיין עולות תובנות חדשות לגבי שורשי הפתרון הסופי, דמותו של אייכמן והבעייתיות הטרגית של יחסי מועצות היהודים עם הרשויות הנאציות.
בערוץ 10 ב-22:05, שם קוד: רפיח.
ב-1946 טבעה אוניית המעפילים רפיח באי בודד ביוון. מעפיליה ניצלו וחולצו לאחר כמה ימים, בהם תינוק בן 12 יום. במסע אל האי מגלה אותו תינוק פרטים שמובילים לחיפוש אודות האדם שהצילו אותו. במקביל נחשף גיבור הפרשה, איש המוסד שבזכותו ניצלו המעפילים.
בערוץ 2 ב-22:15, מרק עוף עם סכינים.
בעזרת חוקר פרטי יוצאות במאית הסרט ליאורה ואפרת אחותה לאוקראינה, במטרה לאתר ולהשיב את הרכוש המשפחתי שנגזל – צעד נוסף במסע ארוך שהחל עוד בילדותן של האחיות בצל זיכרון השואה המודחק. אמן, בת 82, פסנתרנית ורוקחת לשעבר שגרה ברמת אביב, מעדיפה להשאיר את העבר מאחוריה ומתנגדת לנסיעה, אך דווקא הזיכרון החד שלה הוא המפתח להצלחתה. ניסיונותיה של ליאורה לדובב את אמה ולשכנעהּ להצטרף לנסיעה, חושפים במקביל יחסים טעונים ומורכבים: חוויות מן העבר צפות ועולות, ומאלצות את השתיים להתעמת עם ההתנגשויות שהפכו שגרת יחסיהן. ליאורה אינה חוששת לחטט בפצעים ולהקשות בשאלות, ואט אט מתגלה חוויית ילדותה שלה, המאירה באור חדש את בגרותה. חדורת אמונה בשליחותה, מובילה ליאורה את המסע במטרה לנקום. אך האם אפשר בכלל "לסגור חשבון" מבלי לפתוח חשבונות אחרים?
בערוץ 2 ב-22:15, מיקי בוערה.
סרטם של לינה וסלבה צ'פלין. שיחת טלפון לילית מבשרת למוקי גרשטיין, שכונה בנעוריו בלעג "מוקי בוערה", שאמו נפטרה. מוקי בן ה-45, שהיגר לנורווגיה לפני כעשרים שנה, מתלבט אם לנסוע להלווייתה של האשה שיחסיו עמה היו מורכבים, כואבים והרסניים. הוא גדל בשכונה מאוכלסת בניצולי שואה, וכשהיה בן 16 אביו האהוב נפטר במפתיע. את מקומו תופס גבר יצרי, בהמי, נדיב ותאב חיים, שנוי במחלוקת בשל מעשיו בשואה כזונדר קומנדו, גבר שעד מהרה פולש באכזריות לחייו של מוקי. במהלך התבגרותו המינית של מוקי, המושפעת מיחסה הפתייני של אמו, הוא מתמודד עם אהבה לא ממומשת לנערה אחת ויחסים סאדו מזוכיסטיים עם נערה אחרת. עם יואב כורש, יהודה אלמגור, הרן שגיא, אפרת בן צור.
בערוץ 10 ב-23:20, החוב.
בשנת 1964, רחל ברנר היא אחת משלושה חברי מוסד שלוכדים את "המנתח מבירקנאו", פושע מלחמה נאצי מפלצתי, במטרה להביאו למשפט פומבי בישראל. בדירת המסתור שבפאתי ברלין, הופכת ההמתנה לקרב פסיכולוגי בין הרופא הנאצי לשוביו הצעירים שבסופו נמלט "המנתח" מידיהם. ב-1997, כשלושים שנה לאחר "חיסולו", מופיע לפתע הנאצי באוקראינה, נחוש להתוודות על פשעיו נגד האנושות. שלושת חברי המוסד לשעבר חייבים לפעול לפני שהאמת תצא לאור. המשימה נופלת על כתפיה של רחל שמקבלת הזדמנות לפרוע את החוב שנשאה על מצפונה. החידוש האמריקני לסרט משודר 25 דקות אחרי כן בערוץ כן 2.
בכבלים,
בערוץ 8 ב-18:20, המורה שהתנגדה להיטלר.
בשנת 1935 היו בגרמניה כ-44,000 ילדים יהודים בגילאי בית ספר. הם סבלו מהתעללות יומיומית, אפליה וכמעט הוקעו ממערכת החינוך והחיים הציבוריים. עד שמורה צעירה ואמיצה החליטה לקחת לידיה את המאבק בממשל הנאצי ולפתוח מקום חלופי לילדים הנרדפים האלה, כדי לספק להם הגנה, חינוך וביטחון. כנגד כל הסיכויים, המורה ובעלה הנוטריון, מצאו פרצה בחוק הגרמני ופתחו בית ספר יהודי בברלין על רקע ההסתה ההולכת וגוברת של השלטון הנאצי. הסרט שוזר את חיי היום-יום של הילדים היהודים בבית הספר ואת סיפורו של מוסד חינוכי יוצא דופן. באמצעות תיעודי מקורי ונדיר של בית הספר והגיבורים, הוא מציע הצצה נדירה לעולמם של ילדים יהודים בברלין הנאצית.
בערוץ 8 ב-19:05, בשם הגזע והמדע.
בנובמבר 1944 גילו כוחות בעלות הברית 86 גופות מרוטשות במרתף של המכון לאנטומיה באוניברסיטת שטרסבורג. היו אלה גופות של יהודים שהומתו בגז במחנה הריכוז נאצוויילר – שטרוטהוף, שנבנה בחבל אלזס על אדמת צרפת. עם הגילוי המזעזע נחשף כי קומץ של מדענים נודעים וחיילים פנאטיים שפעלו ישירות תחת הימלר, נתבקשו לאסוף שלדים ולפעמים לרצוח יהודים במיוחד לצורך הפרויקט שמטרתו להוכיח את תיאוריות "הגזע הנחות" של הנאצים. הסרט חושף את קיומה והפעלתה של שורה של מחנות ריכוז מלאים בחיות מעבדה אנושיות שהועמדו לרשותם של המדענים המפורסמים ביותר בגרמניה על ידי גוף מפחיד ומסתורי: "אננרבה", ארגון סודי הנחוש בדעתו להוכיח את התיאוריות הגזעניות של המשטר הנאצי ולהקים מוזיאון שילמד את "האמת על הגזע הנחות" לאחר שהושמד. עם קטעי ארכיון הנחשפים לראשונה, מסמכים שהותרו לפרסום, וניתוחים מהמומחים המובילים בעולם בתחום ההיסטוריה של הרייך השלישי, הסרט חושף בפני הצופים את הזוועות שהתרחשו במחנות הריכוז הנאצים והפשעים נגד האנושות שהתרחשו "בשם המדע".
בזהב חם ב-20:57, רשימת שינדלר.
בערוץ 8 ב-21:05, היה שלום פטר שוורץ.
זוכה פרס הסרט התיעודי הטוב ביותר – פסטיבל חיפה 2013. פגישה שהוחמצה בנסיבות מסתוריות ב-1945 מפצלת משפחה לשניים: מיכלה שוורץ שורדת את מחנות הריכוז ונודדת למדינה יהודית חדשה במזרח התיכון, בעוד אחיה פייב'קה הנחשב למת, משנה את שמו לפטר ונשאר לגור במקום האחרון בעולם בו היא הייתה מחפשת אותו. אבל זו רק ההתחלה. הבחירות שלהם ישנו מסלולי חיים שלמים, יחלחלו אל תוך חייהם של ילדיהם ונכדיהם. בימוי: יעל ראובני.
בעיקר חם ב-22:10, תיק אודסה.
דרמת מתח בכיכובו של ג'ון ווייט ע"פ הרומן של פרדריק פורסיית, שמתרחשת בהמבורג של שנות ה-60. ווייט מגלם את פיטר מילר, עיתונאי גרמני שמנסה לאתר את מקום מחבואם של פושעי מלחמה נאצים. לאחר שהוא קורא את יומנו של ניצול שואה שהתאבד, מילר יוצא בעקבותיו של איש אס.אס. ידוע לשמצה בשם אדוארד רושמן, שהיה מפקד מחנה ריכוז בזמן מלחמת העולם השנייה. עד מהרה מילר מגלה כי החקירה שלו נבלמת ע"י קבוצה כוחנית וסודית בשם "אודסה" שבה חברים נאצים לשעבר. הוא לא אומר נואש ובעזרתם של אנשי מוסד ישראלים מנסה למצוא את רושמן. גם עם מקסימיליאן של, מריה של, דרק ג'קובי, מאיר טאם (בריטניה, 1974).
בלוויין,
בכן תעו ב-21:00, ספורים.
סרט הביכורים הטוב ביותר – פרסי הקולנוע הדוקומנטרי 2012. התחרות הרשמית – פסטיבל ירושלים 2012. מספרם האישי של אסירי אושוויץ – בין אם יהודים ובין אם לאו – קועקע, תחילה על החזה ומאוחר יותר על אמת הזרוע השמאלית. ההערכה היא כי קועקעו מספריהם של כ-400,000 מאסירי אושוויץ ותת-מחנותיו, מהם נותרו כיום בעולם אלפים בודדים. הסרט "ספורים" הוא חוויה רגשית וויזואלית מטלטלת, שמביאה מגוון עדויות של ניצולי שואה שידיהם קועקעו, מתעדת את המעמד בו קיבלו הניצולים את המספר ואת רצף האירועים והחוויות בכניסה למחנה ההשמדה הנורא. הגיבור הוא למעשה הקעקוע של המספר, מהותו והתגלגלותו לאורך השנים – מ-1940 ועד היום. צלקות אלו, אחידות ואנונימיות ככל שיהיו פיזית, מתגלות כשונות, מגוונות ומלאות חיים. בימוי: אוריאל סיני ודנה דורון.
בכן 1 ב-21:30 ב-23:17, חנה ארנדט.
דרמה מרתקת המציגה מבט אל סיפור חייה של ההוגה והחוקרת היהודייה-גרמנייה, חנה ארנדט. ב-1961 נשלחה ארדנט ע"י המגזין היוקרתי "הניו יורקר" לירושלים, על מנת לסקר עבורם את משפט אייכמן, שהיה לאחד המשפטים החשובים והמסקרנים של המאה ה-20. הסרט מתמקד בארבע השנים החשובות ביותר בחייה של ארנדט, שנים סוערות שנעו סביב משפט אייכמן שבעקבותיו טבעה את המונח הבלתי נשכח "הבנאליות של הרוע". מאמריה בנושא המשפט הוררו הדים רבים, במיוחד בקרב הקהילה היהודית ברחבי העולם. הבמאית הגרמנייה מרגרטה פון טרוטה מציגה דיוקן אישי של אשה מורכבת ושנויה במחלוקת.
בכן 2 ב-22:00, לורה.
סרט עטור פרסים המתעסק בגרמניה של אחרי המלחמה ההיא. לורה היא בתו הבכורה של קצין נאצי מוערך. כעת, לאחר שהמלחמה נגמרה והוריה נאסרו, מוטלת עליה האחריות לדאוג לאחיה ואחיותיה ולהוביל אותם בבטחה מאות קילומטרים אל ביתה של סבתם. זו לא רק המציאות המשפחתית החדשה אליה היא צריכה להתרגל. עד למאסרם של הוריה היא הייתה רגילה להיות בצד המוביל והמנהיג, ואילו עתה משפחתה נתפסת כאויב, והעמדות עליהם גדלה והתחנכה הפכו למוקצים. הדילמות בהן היא מתחבטת מתעצמות כאשר בדרך לבית הסבתא המשפחה נתקלת בצעיר יהודי שניצל מהמחנות.
בכן תעו ב-22:00, אין מקום על פני האדמה.
כריס ניקולא, חוקר והרפתקן, יצא למפות את מערכת המערות הגדולה ביותר באוקראינה, כשגילה תגלית מרעישה: במלחמת העולם השנייה חיו חמש משפחות יהודיות במשך כמעט שנה וחצי באפילה מוחלטת במערות, כדי לחמוק מהנאצים. זהו משך הזמן הארוך ביותר של הישרדות בהיסטוריה האנושית המתועדת. הכל התחיל באוקטובר 1942, אז אסתר שטרמר, אם למשפחה יהודית באוקראינה, מובילה את משפחתה אל מתחת לאדמה כדי להסתתר מרדיפת הנאצים.
בכן תעו ב-23:20, יומני האהבה האבודים.
אליס וברני היו נאהבים צעירים בהולנד בזמן מלחמת העולם השנייה. רגע לפני שהלכו להסתתר, הם נשבעו לכתוב יומנים זה לזו ולהעבירם מאחד לשני על ידי איש קשר. בסוף המלחמה אליס חיכתה לברני שישוב, אולם לשווא. ברני נעלם. אליס התחתנה עם אחר. בערב חתונתה הגיעה חבילה מאישה מסתורית ובתוכה היה היומן של ברני. נסערת והמומה, אליס מעולם לא פתחה את היומן. 65 שנים אחרי משכנעת אותה בתה שולה לפתוח את היומן ולצאת בעקבות גורלו של ברני, אהוב נעוריה. תסריט ובימוי: יסמין נובק.
בכן 3 ב-23:55, בתוך הערפל.
דרמה עטורת שבחים המתרחשת בזמן מלחמת העולם השניה. השנה היא 1942. ברה"מ כבושה ע"י המשטר הנאצי. הפרטיזנים הרוסים נלחמים באויב הגרמני ומצליחים לשבש תנועה של אחת מהרכבות שלהם. הגרמנים עוצרים את כל החבלנים ואיתם, פועל רכבת המתגורר בסמוך. כולם מוצאים להורג, חוץ מהפועל. הפרטיזנים חושדים כי הוא משתף פעולה עם האויב הנאצי. הם תופסים אותו ולוקחים אותו ליער בכדי להענישו. שם, בתוך הערפל, דרמות מוסריות ומצפוניות מתעוררות לכל הנוגעים בדבר.