לשון הקומוניקט:
באוקטובר תעלה הסדרה החזקה ההורים שלי:
ארבעה סרטים מטלטלים של ארבעה במאים שיצאו לתעד את מערכת היחסים האינטימית של ההורים שלהם.
שניים מהסרטים השתתפו בדוקאביב האחרון (אחד מהם זכה בפרס השופטים) ואחד ישתתף בפסטיבל חיפה בסוכות.
עוד באוקטובר, מספר סרטי קולנוע תיעודיים מרשימים ומדוברים, בהם –
החיים ביום אחד – הסרט הראשון בהיסטוריה שנעשה מתוכן גולשים בלבד. את הסרטים ערכו רידלי סקוט וקווין מק'דונלד לכדי יצירת מופת מרהיבה ומפעימה.
בובי פישר נגד העולם – על עלייתו ונפילתו של גאון השחמט האגדי;
וידויו של נוכל פיננסי – סיפורו של מארק דרייר, ששנייה לפני שעצרו את מיידוף, נעצר על הונאת הפונזי הגדולה ביותר עד אז.
החדשים – אוקטובר 2011
ההורים שלי
בכורה: ימי רביעי, החל מה-26.10, 22:00. גם ב-VOD.
יוצרת הפרויקט ועורכת ראשית: טלי שמש
פרויקט "ההורים שלי" מורכב מסדרת סרטים תיעודיים בהם במאים מצלמים את מערכת היחסים האינטימית של ההורים שלהם. כל סרט הוא יצירה תיעודית עצמאית עם שפה קולנועית משלה, אך לכולם יחד יש כוח, כי הם קשורים בכוונה מהותית משותפת: הם מספרים סיפור חשוף של מערכת יחסים אינטימית בין גבר לאישה, בלי להסתיר ובלי לפחד לגעת בכאבים ובחולשות של הדמויות שהתחילו את דרכן המשותפת באהבה ומתישהו בדרך, התרסקו אל המציאות.
תמי ויעקב
בכורה: רביעי,26.10, 22:00. גם ב-VOD.
ציון לשבח – פסטיבל דוקאביב 2011
ההורים של ניר חיים יחד בקיבוץ ארבעים שנה. בשלוש שנים האחרונות ניר מצלם את מערכת היחסים ביניהם. תמי מטפלת ביעקב שחולה בפרקינסון מתקדם. הוא מצלם את אבא שלו במקלחת, בשרותים ובמיטה, נתמך ותלוי לגמרי באישתו. הוא מצלם את אמא שלו מאבדת את מידת הרחמים, צועקת ומשתוללת מול גבר חסר אונים. ניר מסתכל עליהם ורואה גיהנום. בשיא של הגיהנום משהו נרגע, הרגעים מתחלפים והקירבה ביניהם פיזית וחזקה. הוא מצלם רגעים של חסד. אמא שלו לא ויתרה, היא הולכת עם הגבר שלה עד הסוף, היא נשארת ומטפלת בו. הוא מצלם אהבה.
בימוי, צילום ותחקיר: ניר הורוויץ; תסריט: טלי שמש, ניר הורוויץ; עריכה והפקה: טלי שמש; פסקול: איתי הלוי
שנטי ומרטין
בכורה: רביעי,2.11, 22:00. גם ב-VOD.
התחרות הרשמית – פסטיבל דוקאביב 2011
אמא של ג'ייסון עזבה את אביו אחרי 22 שנות נישואין. כשהיא עזבה את הבית ג'ייסון ואחותו ניתקו איתה קשר, כי הם הרגישו נטושים. עכשיו, שלוש שנים אחרי פרוק התא המשפחתי, ג'ייסון יוצא לראשונה לבקר את אמו, שחיה מאז בחושה באחד החופים בסיני. שנטי חושפת לראשונה בפני בנה, את הסיפור שלה ושל מרטין, אביו. היא מקריאה לו מהיומנים שכתבה לאורך השנים והתמונה הזוגית המושלמת שאחז בה נשברת ומתחלפת באמת חדשה. ג'ייסון מגלה ששנטי היא קודם כל אשה, הרבה לפני שהיא אמא.
בימוי, צילום והקלטה: ג'ייסון דנינו-הולט; בימוי עריכה: אסף סודרי; עריכה: יוני צרויה; הפקה: טלי שמש; פסקול: איתי הלוי
2 באוקטובר – 8 באוקטובר
העמוד הראשון
שנה בתוך הניו-יורק טיימס
Page One: A Year inside the New York Times
בכורה: ראשון, 2.10, 22:00
בזמן הכי גועש ורוגש במדיה זה זמן רב, מקבל הבמאי אנדרו רוסי גישה חסרת תקדים למערכת הניו-יורק טיימס. גישה זו מניבה מבט מורכב על השינוי שעוברת העיתונות המודפסת, שינוי שכרוך הן בסכנה גדולה והן בהזדמנויות חדשות.
בעוד האינטרנט דוחק את רגלי הפרינט כמקור חדשות עיקרי, העיתונים נכנסים לפשיטת רגל וכתוצאה מכך מתמקדים בתוכן שהם טוענים שהקוראים (או שמא המפרסמים?) רוצים – רוֹסי מתעד במשך שנה את קודש הקודשים – המערכת של הניו-יורק טיימס ומתאר את השינוי שעוברת התקשורת ואת הסיכונים הצפויים לדמוקרטיה כאשר העיתונות החוקרת תיכחד.
בימוי: אנדרו רוסי (88 דק', ארה"ב, 2010)
להציל את שקנאי 895
Saving Pelican 895
בכורה: שני, 3.10, 22:00. גם ב-VOD.
השקנאים של מפרץ מקסיקו הופיעו במשך 45 שנה ברשימת המינים שנמצאים בסכנת הכחדה. עבודה רצינית של עשרות שנים נעשתה כדי לאפשר להם לחזור ולגדול בסביבתם הטבעית, ודווקא אז, באפריל 2010, התרחש האסון האקולוגי הגדול – אסדת הקידוח של חברתBP קרסה ומיליוני גלונים של נפט הציפו את הקנים של השקנאים במפרץ מכסיקו. הציפורים של מדינת לואיזיאנה שוב נמצאו בסכנת הכחדה.
7000 ציפורים מתו כתוצאה מהאסון האקולוגי אך שלושה חודשים לאחר הדליפה 894 ציפורים הצליחו להינצל. הסרט שלפנינו מספר את סיפורם של אותם אנשים שנלחמו למען איכות הסביבה ושימור הטבע, ולמען הצלתו של השקנאי מס' 895.
בימוי: אירן טיילור ברוסדקי (40 דק', ארה"ב 2011)
לפני הסרט "להציל את שקנאי 895" נשדר בשידור נוסף את הסרט:
BP: פיצוץ של 30 מליארד דולר
BP: $30 Billion Blowout
שני, 3.10, 21:05
כיצד נפט, רווחים ופוליטיקה כמעט הרסו את תאגיד הענק BP.
ההתפוצצות שהרסה את אסדת הקידוח במפרץ מקסיקו ב-20 באפריל השנה, ודליפת הנפט הנוראה שנגרמה בעקבותיה, הביא לא רק לאסון סביבתי מזעזע, אלא גם למהומה בארה"ב ולמשבר פיננסי של BP והמשקיעים שלו.
הסרט מביא דיווח מבפנים על הקטסטרופה, כולל ראיונות עם המנכ"ל בוב דאדלי, טוני הייווד, המנכ"ל הקודם, שניווט את החברה בימים הקשים של המשבר, ועוד.
זהו מבט מרתק אל מעבר לכותרות, שמראה כיצד הפיצוץ וקרב היח"צ המתמשך בין הממשל האמריקאי לבין BP הוא רק הקרב האחרון במאבק על עושר וכוח שמתנהל סביב הנפט מזה עשורים וממשיך לתדלק עימותים גלובליים, לזעזע את הכלכלה העולמית ולשנות את גורלן של אומות שלמות.
בימוי: גיא סמית', דן טרלפורד (אנגליה, 2010)
איך להתפרנס מִפּוֹקר
Grinders
בכורה: שלישי, 4.10, 22:00
עם תינוקת חדש ואשה, הבמאי המובטל מאט גאלגר מנסה את כוחו – חלק יאמרו את "מזלו" – במשחק פוקר כדי להתפרנס. זהו מסעו האישי של הבמאי לעולם הלא-קונבנציונאלי, לעיתים ביזארי, של מועדוני הפוקר הלא חוקיים.
זהו עולם עשיר בדמויות צבעוניות, שיום העבודה שלהן מתחיל באמצע הלילה, עולם שעובד על מזומנים בלבד, וכזה שבו קלף אחד יכול לשנות את עולמך לנצח.
לשחק פוקר כדי לשלם את החשבונות, זה אומר לחיות יד ביד עם סיכון גדול. למרות שגאלגר היה תמיד שחקן פוקר לא רע בכלל – לסמוך על הזכיות כדי לשלם את המשכנתא ולקנות טיטולים לבתו, זה אומר לקחת את רעיון הסיכון לרמת חדשה לגמרי.
אך במהרה הוא מגלה, שהמשמעות האמיתית של הסיכון נמצאת הרחק מחוץ למועדון הפוקר, ועלולה לפגוע בו בצורה האישית ביותר שיש.
סיפורו של מאט מצטרף לסיפורים של פוקריסטים אחרים – ממש לא האנשים שתראו בטלוויזיה שמשחקים על מיליון דולר – שמצליחים לקיים את עצמם (אך בקושי) – רק משולחן הפוקר. והסיפורים שלהם נעים בין מעשיות על הצלחות אולטימטיביות לצד התרסקויות כואבות.
לראשונה נכנסת המצלמה לעולם המיינסטרימי של הפוקר ולחייהם של האנשים שרודפים אחרי החלום החמקמק – ולעיתים ההרסני – של הגְרַיְינְדֶרים. על הדרך, גאלגר נפגש פנים מול פנים עם המשמעות האמיתית של החיים, הסיכונים, האבהות.. והאמנות הסודית של הפוקר.
בימוי: מאט גאלגר (75 דק', ארה"ב, 2011)
בן-אדם – גירסה 2.0
I Evolve
בכורה: חמישי, 6.10, 22:00
כיצד מאפשרת ההתפתחות הטכנולוגית למין האנושי להמציא אדם משופר קיצונית – "בן-אדם גירסה 2.0"?
התפתחות המדע מהירה עד כדי-כך שהפנטזיות הפרועות ביותר, שעד לאחרונה נותרו בממלכת המדע הבדיוני, קרובות אלינו כמרחק מבחנה.
במעבדות ברחבי העולם, סוג חדש של אינדיבידואל, בחלקו מהונדס מחדש, אינו רק בגדר חלום וניסוי, אלא כבר מיוצר בפועל.
מדענים מסוימים מהמרים שההומו-סאפיינס ייחשבו בעתיד הלא רחוק כגירסה נחמדה אך מיושנת של המין האנושי. זה הזמן – כך הם טוענים – להשתדרג ל"הומו-טכנולוגיקוס": זיכרון משופר; ילודה מבוקרת; גוף מושלם שאינו מזדקן; מוח שאינו טועה; ובטווח הרחוק – אלמותיות.
הסרט חוקר את החזיתות החדשות בהן נמצא האדם, במקום בו מדע, פילוסופיה וסוציולוגיה נפגשים.
(60 דק', צרפת, 2011)
9 באוקטובר – 22 באוקטובר
מערך שיעור: "הנחשול"
Lesson Plan: The Story of the 3rd Wave
בכורה: ראשון, 9.10, 22:00. גם ב-VOD.
בשנות ה-60 בפאלו אלטו, קליפורניה, מורה צעיר להיסטוריה בשם רון ג'ונס, רצה להרתיע את תלמידיו מן הסכנות הטמונות בטוטליטריות ובחשיבה של עדר. הוא ערך ניסוי חברתי נועז, שהצליח מעבר לחלומותיו הפרועים ביותר (או לסיוטיו): הוא יצר סוג של מדינה פשיסטית בבי"ס. עם הצדעות מיוחדות ועם מודיעים דמויי גסטאפו – צמחה הקבוצה בתוך שבוע מ-30 תלמידים ל-200, עד שהתרגיל בפאשיזם יצא מכלל שליטה, תוך שהוא מדמה את עליית הרייך השלישי. ג'ונס הצליח לעצור את כדור השלג שייצר ע"י כך שזעזע אותם במה עלולות להיות התוצאות של ההיסחפות הזו.
את הסרט העלילתי "הנחשול", שהופק בעקבות הסיפור (שהיה גם לספר), ראינו גם כאן בישראל, כתלמידי בית-ספר.
היום, התלמידים שהשתתפו אז בניסוי שכונה "הגל השלישי", וגם המורה, ששילם על כך מחיר יקר, משחזרים בפרטי פרטים את הסיפור מסמר השיער הזה.
בימוי: פיליפ ניל, דייויד ג'פרי (78 דק', ארה"ב, 2010)
בובי פישר נגד העולם
Bobby Fischer against the World
בכורה: שני, 10.10, 22:00
פסטיבל סאנדנס 2011
בובי פישר, שנחשב ע"י רבים כשחקן השח מספר אחת בעולם, הוא התגלמות הקשר שבין גאונות ושגעון:
מילד גאון, לאלוף העולם בשח בגיל 29 בלבד; משם צלילה אכזרית להזיות ולפרנויה; ואז ניתוק מגע והתבודדות במשך שנים רבות; עד שצץ שוב לפרק מסכם ביזארי למדי כפליט.
בשיא הקריירה שלו, פישר, זאב בודד ללא תמיכה משפחתית, נאלץ להגן על התואר שלו כנציג ארה"ב מול הרוסים – שגם להם היו כמה מהלכים לא רעים בשח – במהלך המלחמה הקרה. כך הפך האיש, שמעולם לא צויד בכלים הדרושים להתמודד עם חשיפה – להיות במרכזה של תשומת הלב התקשורתית.
באמצעות חומרי ארכיון נדירים וראיונות עם אלה שהיו קרובים אליו, מביאה הבמאית הותיקה ליז גרבוז את הסיפור המרתק של נסיקתו של אחד המוחות המבריקים של דורנו, ואת המחיר הנפשי הכבד שההצלחה האגדית שלו תבעה ממנו לשלם והביאה להתרסקותו.
בימוי: ליז גרבוז (93 דק', ארה"ב, 2011)
מעגל האידיוטים
The Idiot Cycle
בכורה: ראשון-שני, 9.10-10.10, 21:00
מה שלא מספרים לכם על סרטן.
הבמאית עמנואל שיק טוענת בסרטה פוקח העיניים כי שש חברות כימיקלים ענקיות (דאו כמיקלס, באייר, באספ, דופונט, אסטרזנקה, ומונסאנטו) הן האחראיות למחלת הסרטן בעשורים האחרים, שנגרם כתוצאה מהכימיקלים ומהזיהום שהן מייצרות, במקביל לכך שהן גם המפתחות העיקריות של תרופות ושל טיפולים לסרטן. החברות הללו מחזיקות גם ברוב הפטנטים על מזון מהונדס גנטית, שמעולם לא נבדקו השפעות צריכה ארוכת טווח שלו, כמו סרטן.
שיק יוצאת למסע חובק עולם בשני חלקים בקנדה, ארה"ב, הולנד, צרפת, איטליה, גרמניה, בלגיה, אנגליה ואירלנד, ומביאה הוכחות מהשטח למה שגורם למגיפה האוטו-אימונית הגדולה של העשורים האחרונים.
בימוי: עמנואל שיק (2X60', צרפת, 2009)
וידויו של נוכל פיננסי
Unraveled
בכורה: שלישי, 11.10, 22:00
פסטיבל הוטדוקס 2011, פסטיבל לוס-אנג'לס 2011 – התחרות הרשמית
כשאמביציה מעבירה אותך על דעתך.
מספר ימים לפני שהתפוצצה פרשת מיידוף וכבשה את כותרות העיתונים כהונאת הפונזי הגדולה בהיסטוריה האמריקאית, מארק דרייר, עו"ד ידוע ממנהטן, נעצר בגין ביצוע הונאת ענק שעשתה 750 מיליון דולר על-חשבון קרנות הגידור. זיופים מחוצפים והִתְחַזויות נועזות הפכו את שרשרת עבירות הצווארון הלבן הזו למשהו יוצא דופן.
בפנטהאוז באפר-איסט-סייד, מלווה הסרט את דרייר במעצר הבית שלו, סוג של כלוב זהב בו הוא אמור לשהות עד מתן גזר דינו.
במשך ששים יום – מהיום בו הודה באשמה, ועד קבלת גזר דינו – דרייר, גרוש ואב לשניים, מהרהר בבחירות שעשה והובילו אותו לפשעים הפליליים שביצע.
הסרט משלב את מאבקו של דרייר להתכונן לאפשרות של מאסר עולם בכלא עם פלאשבקים בגוף ראשון, שחושפים את הדרך המטורפת שעשה עד לחורבנו.
דרייר, שהביא במו ידיו (והביטחון העצמי המופרז שלו) לקריסתו, מנסה לתפוס ולהבין כיצד הגיע למצב הטראגי שבו הוא נמצא כיום.
תוך גישה חסרת תקדים, הסרט המרתק שלפנינו חושף את המוח הגאוני שהביא להונאה הפלילית הזו.
בימוי: מארק סיימון (80 דק', ארה"ב, 2011)
ההתמכרות הביזרית שלי
My Strange Addiction
בכורה: ראשון-שבת, החל מה-16.10, 23:00
סידרה חדשה שמביאה סיפורים יוצאי-דופן במיוחד על נשים שנאבקות עם התנהגויות אובססיביות, חלקן אף מְסַכּנוֹת חיים.
בכל פרק מוצגות שתי נשים שמתמודדות עם השֵדים שלהן בעזרת התנהגות כפייתית ביזארית: מנשים שאוהבות לנגוס בכריות הספה, בחומרי נקיון, בניר טואלט ובגיר, ועד כאלה שחייבות לישון עם המייבש שיער שלהן או להלבין באובססיביות את עורן.
במהלך הפרק, פסיכולוגים יבדקו מדוע הן פנו להתמכרויות קיצוניות שכאלה, וינסו לעזור להן לשבור את מעגל הקסמים המסוכן.
מספר דוגמאות לדמויות שנכיר בפרקים:
לורי, 31, שישנה מאז גיל שמונה עם מייבש השיער שלה… כשהוא פועל. למרות שהחום והסאונד של המכשיר מרגיעים אותה, המייבש עלול לגרום לה לכוויות בעור, שלא לדבר על שריפה או שוק חשמלי. למרות הסיכונים, היא עדיין מסרבת לישון ולו לילה אחד ללא המייבש הזה;
ג'אז, 48, לא קצצה את ציפורניה מזה 22 שנה. הציפורן הכי ארוכה שלה היא בת 61 ס"מ. כל משימה יומיומית – לצחצח שיניים, להקליד על המחשב, או אפילו לקשור את השרוכים – הופכת להיות מאד מסובכת. ולמרות זאת – היא מסרבת לקצוץ אותן;
קישה הצעירה מכלה בכל יום חצי גליל נייר טואלט. לא משנה אם היא ברכב, במסעדה או בקולנוע – קישה לא מצליחה לנצח את ההתמכרות המוזרה שלה;
קריסטל אוכלת חומר נקיון מאז שהיתה בת 12. הבושה והמבוכה שלה, כמו גם הדאגה לבריאותה – גרמו לה לשמור על ההתמכרות המוזרה הזו בסוד כמוס. עכשיו היא יוצאת מהארון ומוכנה לפתרון.
(ארה"ב, 2011)
23 באוקטובר – 29 באוקטובר
משפחה בשחור לבן
Family Portrait in Black and White
בכורה: ראשון, 23.10, 22:00
הסרט הטוב ביותר בקנדה – הוטדוקס 2011;
התחרות הרשמית – פסטיבל סאנדנס 2011;
התחרות הרשמית – פסטיבל חיפה 2011
בעיירה קטנה באוקראינה, ארץ בה 99.9% מהאוכלוסיה היא לבנה, מגדלת אולגה נֶנְיה 16 יתומים שחורים.
המציאות של לגדול כילד שחור בינות לאוכלוסיה סלאבית בלונדינית תכולת-עיניים וגזענית למדי – לא מיועדת למוגי-לב.
הילדים הללו צריכים כל העת להגן על עצמם משכנים גזעניים ומגלוחי-ראש. לאף אחד מהילדים הללו אין קשרי-דם, אך כולם מחוברים בצבע עורם ובאמצעות האשה שבחרה להיות האמא שלהם.
האוקראינים לא מציעים לאולגה עזרה כלשהי, אך מערביים כן: באמצעות תרומה בריטית היא קנתה בית, והילדים מבלים את חופשותיהם אצל משפחות מארחות באירופה.
כאשר זוג אירופאי מציע לאמץ את אחד הילדים, אולגה מסרבת, למרות שהיא מוּדעת למה שממתין לאוקראיני שחור אחרי שייצא מהקן המשפחתי.
בעוד אולגה נחושה לשמור על הילדים מהעולם הלא צודק שמקיף אותם, היא מתעקשת גם לעצב את עתידם לפי החזון שלה, שלעיתים גם הוא מוגבל מאד.
זהו דיוקן רב-רבדים של משפחה אחת, של המדינה בה היא חיה, ושל העולם שהיא חלק ממנו.
בימוי: יוליה איוואנובה (99 דק', אוקראינה/קנדה, 2011)
מסע לדיסלקציה
Journey to Dyslexia
בכורה: שני, 24.10, 22:00. גם ב-VOD.
היוצרים הדוקומנטריים המוערכים וזוכי פרס האוסקר® אלן וסוזאן ריימונד ("Hard Times At Douglass High"', "I Am a Promise: The Children of Stanton Elementary School") מציגים בסרט "מסע אל הדיסלקציה" פרופיל רחב של סטודנטים צעירים ומבוגרים הסובלים מדיסלקציה. אלו חושפים בפנינו את דרכי ההתמודדות ואת המאבק המתמיד שלהם להשתלב בבית הספר ולאחר מכן בחיים האמיתיים. הסטודנטים מספרים על התסכול שנוצר אצלם כשהמורים והחברים לא מבינים אותם ועד כמה ללקות הלמידה הזו יכולה להיות גם השפעה רגשית על חייהם.
לאורך הסרט משתתפים גם מומחים בתחום, שמסבירים מהן הסיבות להיווצרות הדיסלקציה והקושי ללמוד לקרוא.
במאים: אלן ריימונד, סוזן ריימונד (78 דק', ארה"ב, 2011)
לציון חודש המודעות לסרטן השד בישראל (25 לאוקטובר) –
ממש אין לי זמן לזה!
I Don't Have Time for This
בכורה: שלישי, 25.10, 22:00. גם ב-VOD.
בגיל בו רוב חברותיהן נהנות ממה שיש לחיים להציע, הנשים הצעירות הללו מתמודדות עם צרה שלא היו אמורות להיות מוטרדות בגינה עוד שנים רבות – סרטן השד. הביולוגיה של המחלה שונה אצל נשים צעירות: הסרטן שלהן נוטה להיות אלים יותר, נרחב יותר, ובעל סיכון גבוה להתדרדרות. אבחון של סרטן השד בגילאי העשרים או תחילת השלושים הוא לא צפוי ומייאש. מהר מאד הוא מאכֵּל כמעט כל אספקט בחייה של האשה. אך מה קורה כשיש לך עוד כ"כ הרבה דברים לעשות – דייטינג, חתונה, לימודים, קריירה, הריון וילדים?
חמש נשים אמיצות לא נותנות לסרטן להפריע להן בחייהן – פשוט אין להן זמן לכך!
קלייר, 35, מורה, נשואה ואמא; קריסטל, 34, היא מלהקת ואמא; ג'נל, 30, מתכננת את חתונת חלומותיה; סילביה, 25, היא דוגמנית צעירה ואוהבת לטייל בעולם; וקלאודיה, 24, שרק סיימה את לימודיה, התארסה לא מזמן ומצפה להתחיל בקריירה, וכמובן להתחתן ולעשות ילדים.
זהו סיפורן המרגש (אך גם מלא ההומור והתקווה) של נשים צעירות שבונות את חייהן למרות האתגר הקשה שהושלך לפתחן.
בימוי: קתרין פוגארטי (60 דק', קנדה, 2011)
ההורים שלי: תמי ויעקב
בכורה: רביעי, 26.10, 22:00. גם ב-VOD
ראו עמ' 1
30 באוקטובר – 5 בנובמבר
החיים ביום אחד
Life in a Day
בכורה: ראשון, 30.10, 22:00
רידלי סקוט ("תלמה ולואיז", "בלאק הוק דאון", "גלדיאטור"), והבמאי קווין מקדונלד ("המלך האחרון של סקוטלנד" ו"יום אחד בספטמבר" עליו זכה באוסקר), חברו ל-YouTube, ויצרו את הסרט הראשון באורך מלא שנוצר כולו מתוכן גולשים.
בשנה שעברה הוזמנו גולשי YouTube לשלוח סרטים שצילמו בעצמם במהלך יום אחד – ה-24.7.2010. למעלה מ-81,000 סרטונים נשלחו מ-192 מדינות. למעלה מ-4500 שעות של וידאו נערכו ליצירה מרגשת אחת שכוללת מספר סצינות בלתי-נשכחות.
זהו פרוייקט קולנועי חלוצי, שמביא תיעוד חד-פעמי של יום אחד בחיי האנושות.
הסרט הוקרן לראשונה בפסטיבל סאנדנס השנה ולאחריו בפסטיבל ברלין. המבקרים יצאו מגידרם, והסרט קיבל דירוג 100% (דבר נדיר לכשעצמו) באתר ריכוז הביקורות Rotten Tomatoes –
http://www.rottentomatoes.com/m/life_in_a_day_2011/
בארץ הסרט פתח את פסטיבל דוקאביב. והוא ישודר בבכורה טלוויזיונית עולמית באוקטובר בתחנות טלוויזיה רבות בעולם, כאשר בישראל ישודר בלעדית ב-yes דוקו.
בימוי: קווין מקדולנד (ארה"ב, 2011)
מאן נגד פורד
Mann V. Ford
בכורה: שני, 31.10, 22:00. גם ב-VOD.
הקהילה הסגורה של שבט האינדיאנים מהר רמאפוֹ חיה כבר מאות שנים בגבעות הקדמוניות וביערות של צפון ניו-ג'רזי, ארה"ב. אך ב-1967, השכנה החדשה שלהם – חברת הרכב "פורד", החלה לזרוק אשפה רעילה בחצר האחורית שלהם. שלושים שנה מאוחר יותר, ואחרי יותר מידי מקרי מוות בטרם עת, הגישו 647 מחברי הקהילה (ביחד עם עורכי-הדין הנחושים שלהם) תביעה ייצוגית כנגד חברת הרכב הענקית.
בין השנים 67' ו-71', השליך המפעל של תאגיד פורד בעיר מאהווה, ניו-ג'רזי, את פסולת הצבע שלו, כמו גם כימיקלים נדיפים אחרים. רבים מבני הקהילה סבלו מחוליים שונים – החל מפריחות בעור, דרך שיעורי סרטן גבוהים ועד הפלות – כתוצאה מהמעשים הללו. השבט טוען שבשנים מעטות הפך תאגיד פורד את היער של רמאפו למזבלה רעילה, ומאז המשרד לאיכות הסביבה האמריקאי לא מצליח לטהר את השטח.
הסרט מתעד את המסע של הקהילה לצדק, בהנהגתו של התובע הראשי וויין מאן. זהו כתב אישום חריף כנגד המרוץ העיוור אחר רווח בכל מחיר, שהורס בהדרגה את חייהם של אזרחים, ומעלה את השאלה האם המחיר האמיתי של מכונית פורד גבוה בהרבה מזה הנקוב בתג המחיר שלה.
במאי: מארו צ'רמאייף (106 דק', ארה"ב, 2011)
נאום המלך – הסיפור האמיתי
The Real King's Speech
בכורה: שלישי, 1.11, 22:00
סיפורו מעורר ההשראה של המלך ג'ורג' השישי שנאבק להתגבר על הגמגום המשתק שלו. על הסיפור הזה התבסס כמובן הסרט זוכה האוסקר האחרון "נאום המלך".
המלך ג'ורג' השישי סבל מגמגום קשה מאז שהיה בן 8. זה הפך כל דיבור שלו לקשה מנשוא, ובהופעות ציבוריות – למשפיל.
הגמגום והביישנות הטבעית שלו השפיעו על מערכת היחסים עם אביו, וכמעט איבד בגללן את כלתו. הוא רצה להסתתר מהעולם, אך למלך אין ממש אופציה כזו.
הוא ירש את הכתר רק כי אחיו ויתר עליו (אחרי 327 יום בלבד בתפקיד). הוא עתיד היה להיות כל חייו על הכס ובעין הציבורית.
המלכתו של ג'ורג' בוצעה בעת שהטכנולוגיה וההיסטוריה התנגשו. הוא היה המלך הראשון שמלך בתקופה של תקשורת המונים – דרך גלי האתר יכול היה לדבר עם מליוני נתיניו ישירות בביתם.
הסרט בוחן את הנאומים שנשא המלך ג'ורג' השישי (כולל נאום הכתרתו, הנאום שהכריז על פתיחת מלחה"ע השנייה, והיום בו הכריז על הנצחון במלחמה).
מה היו ההבדלים בנאומי שני האחים – האחד מגמגם והשני "חיית במה" – ששניהם היו צריכים לחשוף עצמם בדרכים שלא היו מקובלות עד אז? מה היו היחסים ביניהם ועם אביהם ג'ורג' החמישי?
היסטוריונים של בית המלוכה, בני משפחה ועובדים לשעבר – בשילוב עם חומרי ארכיון – מביאים את הסיפור המרתק הזה.
(אנגליה, 2011)
בחורות גבוהות
Tall Girls
בכורה: חמישי, 3.11, 22:00. גם ב-VOD
זה לא משנה אם את דוגמנית, שחקנית כדורסל, או אם מנהלת חיים רגילים לגמרי – החיים מעל גובה 1.85 מ' הם שונים. חוקים שונים לגמרי מתקיימים בגבהים האלה.
טיו ומישל הן שתי דוגמניות מצליחות, שגבוהות מידי לעבודתן. אמא של אריאן לא אוהבת את הגובה של בתה, שרה, שעומדת לכן לעבור ניתוח שימנע ממנה לגבוה לגובה משוער של 1.90 מ'. ליאה לוקחת הורמונים שאסור לילדים לקחת, כדי לעצור אותה מלגדול. ליסה, 1.99 מ', היתה יכולה להפוך לשחקנית כדורסל מקצועית, לו התאמצה חזק מספיק, אך היא מעדיפה להיות בחורה "נורמלית".
האינטרנט מלא בנערות שמוטרדות מהגובה שלהם ומוכנות לעשות הכל כדי לעצור אותו. לכל רופא ילדים יש טבלת גדילה על הקיר, שבאמצעותה אפילו ילדים יכולים לראות מה נחשב נורמלי ומה לא.
אבל מה זה באמת נורמלי? אנחנו חיים בחברה שכל העת מגדירה מה נורמלי, בעיקר בכל הנוגע לנשים. אז אם את בחורה, גבוהה, קולנית ומלאת בטחון עצמי – מי רוצה את זה?
טיו, מישל, אריאן, שרה, ליאה וליסה מראות מה עובר עליהן בחיים, כיצד הן מתמודדות ולבסוף משלימות עם הגובה שלהן.
בימוי: אדה באומן פון-ברואן (גרמניה, 2011)