אם אתם מעוניינים בהזדמנות פז לקבל מושג נוסף לראות כיצד מתנהלת מערכת היחסים של הקומיקאי המריר באשר הוא עם עצמו ועם יתרת חשבון הנפש שלו, ככל הנראה כדאי לכם להיחשף אל מארק מארון (Marc Maron) בסדרה הסמי-אוטוביוגרפית עליו, הנקראת בפשטות "מארון".
השנה שודרה העונה השנייה והמצוינת, והיא היטיבה לאתר פינות מרירות-משעשעות בהן הסטנדאפיסט/פודקאסטר/סופר/ ניהיליסט/אלכוהוליסט לשעבר/חובב בנות 20 כיום, מארק מארון, מואר כהרבה יותר אנושי והרבה פחות כפאקינג אסהול. הפעם, המציאות של אנשי ה"אין דבר כזה קריירה בקומדיה", כהגדרתו של מארון, מתגלה כיד שטופחת על השכם ולא זו שמלטפת את האגו. מארון לוקח את ההומור והפארודיה העצמית אל היכן שחבריו כמו לואי סי קיי ושרה סילברמן התנסו כבר בעבר, רק שהוא מזליף החוצה נגיעות של פרסונה שהפסיקה לנסות. וזה בסדר מצדו. יש לו את פודקאסט הרדיו מהמוסך בביתו, חתולים מרהיבים, אוסף תקליטים הולך ונערם, הצלחה מסוימת בהדחקת הרחמים העצמיים ואפילו מודעות אישית מספיק גבוהה בשביל לשכך את האכזבות מכל מה שאי פעם לא הצליח לו.
רגע.
מיהו לכל הרוחות מארק מארון?
לא הרבה יודעים אבל מארק מארון נמצא בסביבה כבר מעל ל-25 שנים, התחיל את דרכו בגיל 18, הספיק להרגיז את הקולגות בגלל אובר דוז של מיזנתרופיות ונרקיסיזם, הוחרם עקב כך ולקח לו פרק זמן משמעותי עד שהביצה הקומית נתנה לו להשתקע בה מחדש בלי רגשות טינה מיותרים. בין לבין הדיכאון הוביל אותו להתדרדר אל חיקה של הטיפה המרה, כמו גם התנסויות בסמים שונים ומשונים.
הסגנון של מארון היה מאוד אישי ואינטימי, מופעי הסטנדאפ שלו – כך מספרים – הרגישו כמו תרפיה שבה הקהל קיבל תקן של פסיכולוג המאזין לכל סופות החרא המתחוללות מעל ראשו של המטופל העומד מולם. מארון היה שופך את לבו בלי בושה וההשלכות היו בהתאם, כאשר רבים ראו בו את התגלמות הנרגנות הפתטית. אז איך הוא הצליח להחזיק מעמד ולא להתפגר או לפרוש? לואי סי קיי אמון על חלק ניכר מהתשובות לכך. שניהם היו חברים טובים בשלהי האייטיז ותחילת הניינטיז, השפיעו אחד על השני, החליפו רעיונות ושמרו על קשר יציב עד שיום אחד כל אחד הלך למסלול שונה לגמרי.
הרבה יודעים ומכירים כיום את שמו של לואי סי קיי שפרץ לתודעה בזכות ולא בחסד ואף הציב רף חדש לכל מי שמתכוון ורוצה להיות סטנדאפיסט במהלך חייו. מארון חב לו רבות. לכן כשעלה לראשונה הפודקאסט של מארון ב-2009, היה זה רק עניין של זמן עד שהשניים יתראו לראשונה מזה שנים רבות. ואכן, שנה לאחר מכן אירח מארון את סי קיי והוציא ממנו את אחד הראיונות הכי עמוקים ומרגשים שידעה התעשייה. אף היה רגע בו סי קיי דיבר בקול חנוק ורועד על הבת שלו. הראיון ביניהם נמשך כשעתיים ולא נותר לי אלא להפציר בכם להאזין לו (קפצו למטה).
כיום, הפודקאסט של מארון מושך אינספור מאזינים והערכה בקרב מבקרים. זו התכנית הכי פופולרית במצעד של אייטיונז מדי שבוע. הישג. אבל מארון לא אוהב לנפנף בהישגים. זה לא הקטע שלו. לכן הסדרה שלו עוסקת בייצוג פרטי אבל אין בה יומרה לייצר תהודה אגוצנטרית נבובה ולא ראויה לצריכה. בניגוד לסדרה של לואי סי קיי, "לואי" – בה מארון, איך לא, הופיע כאורח באחד הפרקים – אצל מארק מארון הדברים עובדים אחרת. השיטה הנהוגה בעולם של 'מארון' היא להבליט את הקושי וההיחלצות ממנו כנתון ריאליסטי לכל דבר, כמעט מבלי לקחת את המדיום להרפתקאות של תוכן וסטייל.
המועקה הפוטנציאלית מתמסמסת הודות להחלטות תסריטאיות מפוכחות להפליא והן מציעות הנאה צרופה. וגם, ישנה נטייה רבת חשיבות לא לבטל או להתעלם מהמקורות עליהם הושתתו חרצובות לשונו של מארון. תסכול היא לא מילה גסה בלקסיקון של מארון, הדואג לכך שהיא תעורר בנו הזדהות ולא אנטגוניזם. או כמו שאומרת ההלצה המלבבת שלו, "אם הייתי קוסם, הטריק הבא שלי היה לגרום לכולכם להבין אותי."